Info

I den snabbt föränderliga sjukvårdssektorn spelar bemanningsföretag en allt mer central roll, särskilt när det kommer till att förse vårdinrättningar med kvalificerade sjuksköterskor. Det råder ingen tvekan om att ni som erfarna sjukvårdsprofessionella förstår betydelsen av att ha rätt personal på plats. Men varför blir bemanningsföretag för sjuksköterska allt mer relevanta? Låt oss dyka djupare in i detta ämne genom att utforska de senaste trenderna, utmaningarna och innovativa lösningarna som formar denna nisch.

Varför Bemanningsföretag?

Den första och mest uppenbara anledningen till att bemanningsföretag spelar en viktig roll är det ständigt föränderliga landskapet inom hälsovården. Vården har blivit allt mer komplex, och behoven varierar ofta snabbt på grund av säsongsmässiga förändringar, epidemier eller en ökande äldre befolkning. Ett bemanningsföretag kan agera snabbt för att fylla dessa luckor, vilket säkerställer att vårdkvaliteten inte äventyras.

 • Specialisering Sjuksköterskornas roll har utvecklats till att omfatta högt specialiserade funktioner. Detta innebär att det inte bara handlar om att fylla en kvantitativ lucka, utan också om att hitta rätt kompetens och erfarenhet. Bemanningsföretag specialiserar sig nu på att rekrytera sjuksköterskor inom specifika domäner, vilket kan vara en avgörande faktor för vårdens kvalitet.
 • Teknologiska Framsteg Bemanningsföretag har börjat använda avancerade AI-lösningar och dataanalys för att bättre förstå behov och utmaningar inom sjukvården. Denna teknologi kan förutse behov och hjälpa sjukhus att förbereda sig för kommande belastningar.
 • Regulatoriska Hinder En utmaning som inte kan förbises är de regulatoriska hindren. Kvalitetskontroll och certifieringar kan vara tidskrävande, och det finns en gråzon kring ansvarsfrågor när det gäller personal från bemanningsföretag.

Digitala Plattformar

En trend som håller på att ta fart är användningen av digitala plattformar som kopplar ihop sjuksköterskor med sjukhus i realtid. Denna ”Uberisering” av sjukvårdspersonal ger en omedelbar lösning på bemanningsproblem.

Kontinuerlig Utbildning

För att säkerställa att bemanningsföretagens sjuksköterskor är uppdaterade med de senaste medicinska metoderna erbjuder vissa företag kontinuerlig professionell utveckling som en del av paketet.

Partnerskapsmodeller

Flera bemanningsföretag är nu öppna för att ingå i långsiktiga partnerskap med vårdinrättningar. Detta innebär ofta att de arbetar nära HR-avdelningen för att utveckla en hållbar bemanningsstrategi, vilket kan inkludera allt från arbetsrotation till specialiserade utbildningsprogram.

Bemanningsföretag för sjuksköterskor erbjuder flexibla och snabba lösningar för att möta den komplexa och dynamiska naturen inom sjukvårdssektorn. Medan det finns utmaningar som regulatoriska frågor och behovet av specialisering, är det tydligt att innovationer inom teknologi och arbetsmodeller håller på att förändra spelplanen. För att vårdinrättningar ska kunna ge bästa möjliga vård är det avgörande att vi alla förstår och utnyttjar de möjligheter som dessa bemanningslösningar erbjuder. Därför är det mer viktigt än någonsin att vi som sjukvårdsprofessionella är väl informerade och proaktiva i vår inställning till denna växande och oumbärliga resurs.

Friluftsliv

Dalarna – landskapet som är så vackert både under sommaren såväl som vintern! Här finns massor av saker att göra året runt. Det är därför inte konstigt att det är populärt bland både svenskar och utländska turister. Intill Grövelsjöfjällen, Dalarnas nordligaste fjällvärld, hittar du de mysiga stugorna i Björnlidens fjällby.

Tips på aktiviteter när du besöker Björnlidens fjällby

Med den vackra vildmarken strax utanför dörren har du alltid naturen nära, oavsett när du åker dit.

 • Vandring. Grövelsjöfjällen är en omfattande vildmark som sträcker sig på bägge sidor av den svensk-norska gränsen. Här kan du vandra med majestätiska renar och möta den samiska kulturen. Området är därmed ett paradis på jorden för dig som älskar att vandra i fjällen!
 • Fjällfiske. Grövelsjöfjällen är inte bara ett paradis för vandrare – det är även ett fiskeparadis. I detta natursköna område i norra Dalarna kan du som är fiskeintresserad ägna dig åt fjällfiske i eftertraktade fiskevatten. Där finns flera sjöar, tjärnar och andra vattendrag som är fint strömmande och bjuder på orörd fjällnatur.
 • Utförsåkning. Grövelfjäll ligger blott 10 min bort från stugorna vid Björnlidens Fjällby. Där kan du åka utför i backa som är såväl branta som flacka. Du har även möjlighet att välja mellan opistade eller pistade backar. Utsikten över fjällvärlden är storslagen och du befinner dig verkligen mitt i naturen!
 • Längdskidåkning. Möjligheterna till längdskidåkning är helt fantastiska i Grövelsjöfjällen! Där finns inte mindre än 10 mil skidspår som är välpreparerade i natursnö. Merparten av dessa låter dig åka såväl skate som klassisk skidåkning. Dessutom kan du skida över till den norska sidan av riksgränsen om du så önskar.
 • Skoteråkning. Grövelsjön är en utmärkt utgångspunkt för dig som vill ge dig ut på ett riktigt skoteräventyr i fjällen. Området bjuder på både miltals av skoterleder som är välpreparerade och underbart vackra fjällvyer. Detta gör att många turister från hela landet årligen flockas i området för att åka skoter.
 • Cykla mountainbike. Omgivningarna kring Björnlidens Fjällby lämpar sig även utmärkt för dig som vill cykla mountainbike i en utmanande och naturskön miljö!

Klicka in på https://bjornlindensfjallby.se/ för att läsa mer deras boenden samt utbudet av aktiviteter!

Hälsa

Vad innebär egentligen god hälsa?

Att vara vid god hälsa är givetvis något som många strävar efter. Att hälsan är bra är avgörande på så många plan – men vad innebär egentligen god hälsa, och hur kommer man dit? Att byta ut små, dåliga vanor kan vara en väg, och att våga prova en annorlunda livsstil kan vara en annan.

Vad är god hälsa?

Exakt vad god hälsa är, är såklart svårt att sätta ord på. För någon kan det vara att bara få vara frisk från allvarliga sjukdomar och för någon annan handlar det om att leva ett hälsosamt liv rakt igenom. Att sträva efter god hälsa är dock något som alla både göra – eftersom det påverkar både fysiskt och psykiskt. 

Fysik och psykisk hälsa

För att ha en god hälsa är det bra om man mår bra både fysiskt och psykiskt. Om man har ont i kroppen eller sjukdomar, till exempel på grund av övervikt, finns en stor risk att det går ut även över den psykiska hälsan. Många tillstånd kan man förbättra på egen hand, till exempel genom att motionera mer och äta bättre.

Sedan finns givetvis också sjukdomar och tillstånd som är kroniska, och många tvingas leva med smärta och andra besvär trots en hälsosam livsstil. Att må bra i både kropp och knopp är dock viktigt för hälsan och man får göra så gott man kan.

Vad man kan göra för att få en bättre hälsa

Alla människor har såklart individuella förutsättningar när det kommer till hälsa men det man vet säkert är att både kost och motion kan påverka på många sätt. Motion hänger ihop med både fysisk och psykisk hälsa och att äta ”rätt” lika så.

Den som äter dålig och näringsfattig mat, mycket socker eller annat som inte är bra för kroppen är ofta trött, slö och kanske till och med lite deppig. För en god hälsa kan det alltså vara klokt att se över sin kost, och fundera på om det finns något man kan förändra för att må bättre.

Att hitta en tränings, – eller motionsform man tycker är rolig ger både en stakare kropp och ett gladare mående och allt är bättre än inget. Några exempel på träning och motion som är enkla att komma igång med om man saknar erfarenhet av just träning är:

 • Dagliga promenader
 • Kortare joggingturer
 • Simning

Hemmaträning (finns många bra videos att hitta online) 

Skor

Mest sålda Nike skor våren 2020

Nike har ett enormt stort utbud av skor och på dess hemsida listas alltid ”Bästsäljare” både för kvinnor och män. Vilka tre låg högst upp på listan under våren 2020? Går det att se trender och inriktningar i mode genom att se vilka som säljer bäst?

Nike React Vision

Nike React Vision är en sko som var ”nyinkommen” under våren och snabbt blev mycket populär. Skon kom därmed upp på listan över Bästsäljare och låg där under en viss period. En sko som mixar färgglädje, flexibilitet, design och stabilitet. Skon finns i sex olika färgkombinationer och i storlekarna från EU 35,5 till 44,5.

Nike skriver själva att skon ger en ”surrealistisk skön känsla”. Den är uppskattad för sin komfort men kännetecknas kanske mest av den färgexplosion som erbjuds. Vitt, grönt, lila och blått – på en och samma modell. 

Air Jordan 4 Retro

Även Air Jordan 4 Retro är en relativt ny sko i Nikes sortiment. Däremot är varumärket Jordan knappast nytt. Jordan skapades i ett samarbete med basketstjärnan Jordan och därefter har skon kommit i en rad olika utföranden och färger. 

Nu kommer alltså retroskon tillbaka med en modell som kombinerar dagens teknik och design med retrokänslan av en klassisk Jordan-sko. 

Med Air-Solo-enheter i både framfoten och hälen skapas en mycket uppskattad dämpning. Finns i färre färgkombinationer än Nike React Vision. 

Nike Air Force Shadow skor

Önskas en basketsko med stora inslag av streetkänsla? Då har Nike flera modeller att välja på. En av dessa är Nike Air Force Shadow. Här mixas den klassiska basketstilen med en lekfull och glad tvist. En feminin look med en extra hög sula. Är det basketskon med streetinslag – eller tvärtom. 

Nike Air Force 1´07

Även Nike Air är en klassisk serie som levt länge. Air finns idag i flera inriktningar, modeller och för både kvinnor, män och barn. Legenden fått nytt liv i dessa nya modeller – som ändå har kvar det klassiska utseendet. En sneaker som har alla klassiska drag som sneaker men även de klassiska dämpningar och stilar som kännetecknar Nike Air. 

Specialdesigna Nike skor?

 • Gå till Nike.com/se
 • Klicka på Specialdesign
 • Välj design från sport eller livsstil
 • Välj färg, form och utseende

Skapa därmed en unik sko för dina behov, för dina fötter, för bara dig. 

Herrcykel

Hur lagar man en herrcykel?

Att cykla är en fantastisk motionsform men det ställer också krav på den som cyklar. Du bör veta hur man lagar en punktering eftersom  du förr eller senare med största sannolikhet kommer att råka ut för ett punkterat däck. När du köper din herrcykel bör du köpa ett par extra slangar så att du inte blir stående ute i skogen och inte kan köra vidare på grund av en punktering. En liten verktygsväska ska du också alltid ha med dig när du är ute och cyklar. Vet du inte hur man gör när man lagar en punktering så be någon kunnig vän visa dig eller sök på nätet efter information. 

Hur stor herrcykel ska du ha? 

Din cykelhandlare kan hjälpa dig så att du får en herrcykel som passar dig utifrån hur lång du är. Köper du din cykel från en näthandlare kan du själv mäta så att storleken på din herrcykel blir rätt. Vissa cykelmodeller finns i fler storlekar än andra. Köper du till exempel en landsvägscykel får du fler storlekar att välja på än när du köper en mountainbike. Det är viktigt att du får rätt storlek på din herrcykel, särskilt om du tar längre cykelturer och det är viktigt att du får en korrekt sittställning. Blir storleken på din herrcykel fel så riskerar du att få problem med både rygg och nacke. 

Bör jag välja en herrcykel med handbroms? 

Faktum är att nästan alla cyklar som har fler än sju växlar alltid är utrustade med handbroms på både bak- och framhjul. Det finns olika typer av handbromsar som antingen sitter på fälgen eller på navet. Vilken typ av handbroms din herrcykel än har så är det viktigt att du vet hur de fungerar och att du snabbt kan bromsa in om det skulle behövas. Rent allmänt brukar man rekommendera att man under normala förhållanden ska använda både fram- och bakbroms samtidigt. 

Hur många växlar ska man ha? 

Växelsystemet är en viktig del av cykelns uppbyggnad. Det finns utanpåliggande och integrerade växlar. Ett utanpåliggande växelsystem kräver i regel lite mer skötsel. Det är viktigt att du regelbundet tvättar av kedjan och smörjer in den med jämna mellanrum. Det är även viktigt att byta bromsklossar minst en gång varje år. Integrerade växelsystem är mer avancerade och påminner och hur växlarna på en bil fungerar. De kräver nästan inget underhåll utan det räcker med att smörja in kedjan lite då och då. 

Jakt

Jaktutrustningen är inte densamma som den var för några år sedan och man kan nu dra stora fördelar av digital teknik för att enklare finna vad som jagas. De åtelkameror som finns ute i handeln har ungefär samma funktioner, även om det naturligtvis finns en rad skillnader mellan olika märken och fabrikat. Genomgående för en modern åtelkamera är att den skall kunna ta bilder när man själv inte är i närheten. Dessa bilder kan sedan skickas till en mobiltelefon för att man skall få snabb uppdatering om någonting händer i skogen. Det är inte ovanligt att man också får ställa in dessas känslighet för att de inte skall reagera på mindre djur som fåglar.

Under jakt

När jakten är igång har dessa en viktig funktion i och med att man då kan bevaka ytor man annars inte har tid att besöka. Kanske finns det stigar och områden där man inte brukar sitta vilka kan visa sig ytterst intressanta. I och med att man får bilder skickat till sig, behöver man inte ge sig av till platsen om man inte har fått korn på någonting. Om man är flera i jaktlaget kan man vinna en del fördelar genom att kontinuerligt använda sig av dessa kameror i sin jakt.

Hemifrån

Att jobba med åtelkameror när man inte befinner sig i närheten kan tyckas underligt men man kan de facto vinna en hel del på att gå igenom det bildmaterial som kommer. Om det rör sig djur på områden man tidigare inte känt till kan man göra om sin jakt radikalt utifrån den information som erbjuds via kameror. Ytterligare ett område där åtelkameror visat sig intressanta är när man vill övervaka områden som man tror intresserar tjuvskyttar. Det finns en rad exempel på jaktlag som kunnat hantera problem med tjuvjakt genom att sätta upp kameror i skogen. Vissa av de åtelkameror som används kan även filma sekvenser vilka man sedan kan studera. Vanligtvis skickas inte dessa utan som användare får man en notis om att informationen finns att tillgå om man åker ut till den kamera man gömt i skogen.

cykling

För- och nackdelar med mountainbike

Du står kanske i valet och kvalet mellan att köpa en mountainbike eller inte. Kanske har det varit en livslång dröm men pengarna har inte räckt till. Kanske är det av impuls. Men nu behöver du i varje fall snabbt väga för- och nackdelarna mot varandra.

Fördelar med en mountainbike

Det är en väldigt bra sätt att motionera på. Oregelbundenheten i terräng gör att din träning blir mer dynamisk automatiskt och du kommer få otroligt starka lår. De ser rätt häftiga ut. En mountainbike med sina stora däck ökar ju cool-faktorn ganska mycket, speciellt om man är en person som har behov av att öka denna godtyckliga faktor. Och är du i medelåldern är ökar cool-faktorn exponentiellt med antalet livskriser du redan har haft. En mountainbike är ju betydligt bättre än att plötsligt köpa en sportbil, eftersom den inte alls är lika uppenbar plus att du får bra träningen av den.

Du kommer ut i naturen. Så som vi lever i dagens samhälle kommer vi sällan ut tillräckligt. Och många gånger hittar på ursäkter för att inte gå ut för att vädret inte perfekt. Vilket de flesta av oss, med handen på hjärtat, mest använder som en ursäkt för att vi ändå inte vill gå ut. Bor man i Sverige kan man knappast vara förvånad när vädret inte är perfekt. Men med en mountainbike blir det hela lite roligare, speciellt om man är med i en grupp. Detta gör att man kommer ut i friska luften mer. Och även om friska luften ibland kan kännas som att du hellre hade velat sitta hemma med en kopp te eller whiskey, så är den faktiskt bra för oss.

Nackdelar

De är dyra. Även en billig mountainbike kostar flera tusenlappar och då har man inte ens börjat köpa allt som ska köpas därtill. De är stora och svårförvarade om man bor i lägenhet. Har du precis lagt ut nästan en månadslön på en cykel vill du ju inte att din mountainbike ska stå bland alla andra cyklar. Vem vet vad för typer dina grannar släpper in? Men du har kanske heller inte möjligheten att förvara den i din lägenhet.

Att du måste gå ut. En regnig och blåsig eftermiddag i valfri månad, blir man ju inte jättelockad att gå ut. Framför allt inte när graderna kryper ner under 5. Men nu har du ju köpt en dyr cykel så stannar du hemma varje gång det regnar och blåser får du dåligt samvete. Samtidigt är den en bra orsak att röra på sig lite extra även när det inte är vädret som lockar.

Träning

Det finns många tips och knep för hur man skall få ut så mycket som möjligt av sin träning. I grund och botten handlar allt om att hålla i sin vision om bättre hälsa, och faktiskt ta sig till gymmet eller den plats var man tränar. För den som inta har energi nog att komma igång, är PWO utmärkt! Detta är en sorts kosttillskott som fått stor uppmärksamhet och som kommer i flera olika stilar. PWO står för pre workout. Dessa kommer ofta som pulver vilket man blandar med vatten och dricker innan sin träning. Pulvret i fråga är fyllt med diverse ämnen som hjälper motivationen och förbättrar energin. Det finns även PWO som har mer aktiva ingredienser vilka syftar till att även främja hypertrofi.

Kända PWO

Några av de pwo-drycker som fått störst uppmärksamhet, är de som nu blivit förbjudna. Klassiker som Jack3d och Craze fick snabbt ett antal trogna konsumenter. Inom gymbranschen var det många som även kunde påvisa tydliga resultat vilka tillskrevs dessa PWO-drycker. Ganska snabbt efter introduktionen på marknaden förbjöds dessa då vissa ingredienser ifrågasattes. Även om dessa nu inte går att köpa, finns många andra PWO som endast innehåller lagliga och godkända ämnen. Bland de vanligare är koffein, taurin, beta alanin och kreatin.

Rätt sammansättning är individuellt

Även om man kan visa på effekten hos vissa PWO, är sammansättningen någonting man gillar eller inte. Vissa vill ha koffeinfria varianter för att kunna sova på kvällen. Andra vill ha mycket beta alanin för rätt känsla. Ytterligare någon ogillar höga nivåer b-vitamin och gärna kolhydrater. För att hitta den sort man själv uppskattar mest, kan man testa de olika alternativen. Generellt kan man säga att en bra PWO hjälper till att öka snabbare genom att förbättra motivationen. Även om man inte fysiskt blir starkare av en sådan dryck, kan man kämpa för att nå ytterligare repetitioner under en gymvistelse eller två.

cykling

Det finns en uppsjö barncyklar i olika storlekar och dagens utbud ger riktigt bra cyklar med alla önskvärda funktioner samt tillbehör. När man blivit tillräckligt stor för en 24 tum barncykel rör man sig i gränslandet mellan barn och ungdom. Funktionerna är fler än på de tidigare modellerna och det finns även möjlighet att börja ha växlar. När man köper cykel är det viktigt att man ser till att storleken är den rätta. Detta är inte någonting enkomt för 24” barncyklar utan någonting som gäller vuxna och barn. Kan man nå ner till marken är cykeln inte för stor. De som kan använda en 24 tums storlek är omkring 130-150 cm. Det innebär ofta 8-12 år. Tänk på att kroppen växer lite ojämnt och att det inte finns något sätt att hitta rätt storlek annat än genom test. För de flesta gäller dock denna indikation ganska bra.

Köper du din 24” barncykel på nätet och väljer företag som cykelkraft ingår ofta returen ifall du köpt fel storlek.

Säker 24tum barncykel

Även när man blivit stor nog för att ha en större cykel, och kanske till och med åker iväg med kompisar på cykeltur utan någon förälder, är säkerheten viktig! Det är lätt att glömma saker som reflexer och lyktor. Dock skall man se till att detta blir rutin från början. Vissa av de 24 tum barncyklar som finns på marknaden saknar en ordentlig broms. En kraftig fotbroms är alltid att föredra när man är ung och för många är det någonting önskvärt även när man blir större.

Här följer en lista med saker att ha i åtanke.

 • Storlek
  Tänk på att få rätt storlek. En för liten eller stor barncykel begränsar cyklingen och försvårar hanteringen av barncykeln.
 • Sadel
  Det är bra om denna har struktur och inte är helt slät. Struktur gör att man inte halkar i samma grad.
 • Pedaler
  Finns mönstring och friktion i pedalerna slinter inte foten så lätt vilken ger bättre kontroll under färd.
 • Fotbroms
  Även om det finns bra och moderna handbromsar är en fotbroms det stabilaste alternativet. En 24” barncykel bör ha fotbroms som alternativ.
 • Hjälm
  Detta hör kanske inte till cykeln, men man bör inte cykla utan hjälm. Detta är ett enkelt sätt att hindra svåra olyckor.
Träning

Hur vore det att börja träna? Har du försökt börja, men aldrig riktigt kommit till skott? Har du dåligt samvete över att du hela tiden verkar få nog och lämnar gymmet lite tidigare än vad du hade planerat? Det är svårt att hitta motivationen om du inte har något speciellt mål som håller dig uppe genom hela passet. Så när du sitter där på gymmet och funderar på att resa dig och gå hem, varför gick du till gymmet från första början?

Vill du ha en snyggare kropp eller bara må lite bättre? Din anledning är din kraft när du ska hitta motivationen för att stanna kvar på gymmet. Det är tungt, det är svettigt och det kommer att göra ont när träningsvärken gör entré, men är det inte det som gör att vi växer? Det finns många som förväntar sig att det ska vara enkelt att träna, men hur ska vi kunna växa om allt vore enkelt? Det finns egentligen ingenting som vi kan bli bättre på om allt vore enkelt, eller hur? Ska du då inte se det som en positiv grej att det gör ont – det betyder ju att du blir bättre!

Tankarna som slår dig när du står i hallen, redo att bege dig till gymmet, är det positiva eller frånstötande tankar? Känner du dig pepp inför ett uppfriskande träningspass eller känns det bara motigt att gå till gymmet och spruta svett omkring dig? Att träna är hur man än vänder och vrider på det en bra grej. Du mår bättre, du orkar mer, du får mer energi och blir en generellt sett gladare människa. Är inte det tillräckliga anledningar?

Oftast inte faktiskt. Så vad behöver du göra för att ta dig till träningen och stanna där länge nog för att du ska se och känna skillnaden i kroppen? Det viktigaste är att hitta dina förutsättningar och således hitta det sätt som får dig att stanna kvar på gymmet. Det är det som får dig att pressa hårdare när du tänker att du inte orkar mer, och det är vad som får dig att vilja gå hem när tröjan dryper av svett.