cykling

För- och nackdelar med mountainbike

För- och nackdelar med mountainbike

Du står kanske i valet och kvalet mellan att köpa en mountainbike eller inte. Kanske har det varit en livslång dröm men pengarna har inte räckt till. Kanske är det av impuls. Men nu behöver du i varje fall snabbt väga för- och nackdelarna mot varandra.

Fördelar med en mountainbike

Det är en väldigt bra sätt att motionera på. Oregelbundenheten i terräng gör att din träning blir mer dynamisk automatiskt och du kommer få otroligt starka lår. De ser rätt häftiga ut. En mountainbike med sina stora däck ökar ju cool-faktorn ganska mycket, speciellt om man är en person som har behov av att öka denna godtyckliga faktor. Och är du i medelåldern är ökar cool-faktorn exponentiellt med antalet livskriser du redan har haft. En mountainbike är ju betydligt bättre än att plötsligt köpa en sportbil, eftersom den inte alls är lika uppenbar plus att du får bra träningen av den.

Du kommer ut i naturen. Så som vi lever i dagens samhälle kommer vi sällan ut tillräckligt. Och många gånger hittar på ursäkter för att inte gå ut för att vädret inte perfekt. Vilket de flesta av oss, med handen på hjärtat, mest använder som en ursäkt för att vi ändå inte vill gå ut. Bor man i Sverige kan man knappast vara förvånad när vädret inte är perfekt. Men med en mountainbike blir det hela lite roligare, speciellt om man är med i en grupp. Detta gör att man kommer ut i friska luften mer. Och även om friska luften ibland kan kännas som att du hellre hade velat sitta hemma med en kopp te eller whiskey, så är den faktiskt bra för oss.

Nackdelar

De är dyra. Även en billig mountainbike kostar flera tusenlappar och då har man inte ens börjat köpa allt som ska köpas därtill. De är stora och svårförvarade om man bor i lägenhet. Har du precis lagt ut nästan en månadslön på en cykel vill du ju inte att din mountainbike ska stå bland alla andra cyklar. Vem vet vad för typer dina grannar släpper in? Men du har kanske heller inte möjligheten att förvara den i din lägenhet.

Att du måste gå ut. En regnig och blåsig eftermiddag i valfri månad, blir man ju inte jättelockad att gå ut. Framför allt inte när graderna kryper ner under 5. Men nu har du ju köpt en dyr cykel så stannar du hemma varje gång det regnar och blåser får du dåligt samvete. Samtidigt är den en bra orsak att röra på sig lite extra även när det inte är vädret som lockar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *