cykling

Barncykel för de större

Det finns en uppsjö barncyklar i olika storlekar och dagens utbud ger riktigt bra cyklar med alla önskvärda funktioner samt tillbehör. När man blivit tillräckligt stor för en 24 tum barncykel rör man sig i gränslandet mellan barn och ungdom. Funktionerna är fler än på de tidigare modellerna och det finns även möjlighet att börja ha växlar. När man köper cykel är det viktigt att man ser till att storleken är den rätta. Detta är inte någonting enkomt för 24” barncyklar utan någonting som gäller vuxna och barn. Kan man nå ner till marken är cykeln inte för stor. De som kan använda en 24 tums storlek är omkring 130-150 cm. Det innebär ofta 8-12 år. Tänk på att kroppen växer lite ojämnt och att det inte finns något sätt att hitta rätt storlek annat än genom test. För de flesta gäller dock denna indikation ganska bra.

Köper du din 24” barncykel på nätet och väljer företag som cykelkraft ingår ofta returen ifall du köpt fel storlek.

Säker 24tum barncykel

Även när man blivit stor nog för att ha en större cykel, och kanske till och med åker iväg med kompisar på cykeltur utan någon förälder, är säkerheten viktig! Det är lätt att glömma saker som reflexer och lyktor. Dock skall man se till att detta blir rutin från början. Vissa av de 24 tum barncyklar som finns på marknaden saknar en ordentlig broms. En kraftig fotbroms är alltid att föredra när man är ung och för många är det någonting önskvärt även när man blir större.

Här följer en lista med saker att ha i åtanke.

 • Storlek
  Tänk på att få rätt storlek. En för liten eller stor barncykel begränsar cyklingen och försvårar hanteringen av barncykeln.
 • Sadel
  Det är bra om denna har struktur och inte är helt slät. Struktur gör att man inte halkar i samma grad.
 • Pedaler
  Finns mönstring och friktion i pedalerna slinter inte foten så lätt vilken ger bättre kontroll under färd.
 • Fotbroms
  Även om det finns bra och moderna handbromsar är en fotbroms det stabilaste alternativet. En 24” barncykel bör ha fotbroms som alternativ.
 • Hjälm
  Detta hör kanske inte till cykeln, men man bör inte cykla utan hjälm. Detta är ett enkelt sätt att hindra svåra olyckor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *