Aktiv fritid

Träning är en trend som blir allt vanligare och många tränar i nuläget flera dagar i veckan för att vara i form. Det är inte längre fråga om bara utseende. Istället är välmående en faktor vilket åtskilliga utövare understryker. Vi samlar artiklar som rör träning och välmående på olika sätt. Dessutom har vi intresse när det kommer till utrustning varför du kan hitta en hel del tips och förslag på varor här.  Vi hoppas att du kommer tillbaks och att du hittar energi i vår träningsblogg.

Ryggsäckar för den vandringsengagerade!

Om du varit ute och vandrat en del vet du också hur viktigt det är att ha en bra och funktionell ryggsäck. Förutom att hitta en modell som känns bekväm och passar just dig bör du fundera på hur stor den ska vara, vad du tänkt använda den till och ungefär vad den får kosta. På så sätt har du ett bra utgångsläge när du ger dig ut för att sondera terrängen i butikerna.

Tänk på att man måste prova en ryggsäck mer än en gång för att kunna känna och avgöra om den verkligen passar. Du kan givetvis prova olika ryggsäckar i butiken och få råd och hjälp av personalen, men det bästa är att få prova ryggsäcken hemma i lugn och ro. Fråga om du kan ta den på öppet köp, det brukar i stort sett aldrig vara något problem. När du provar den ska du se till att knäppa och justera alla remma så att ryggsäckens alla funktioner kommer till sin rätt. Testa också att bära den med olika vikter för att se hur belastningen känns.

Större ryggsäckar brukar ha ett avlastande bärsystem som går att justera utifrån din längd. Tänk också på att bredare och kraftigare bärremmar är bekvämare än smalare. Ibland finns det även modeller som är speciellt anpassade för män och kvinnor (kvinnomodellen brukar vara märkt med W).

Välj ryggsäck efter behov och funktion

Innan du köper ryggsäck bör du vara klar över vad du ska använda ryggsäcken till, t ex om du i huvudsak tänker använda den för dagsturer eller även för längre turer. En ryggsäck på 35 liter kan vara fullgod för en dagstur men inte lämplig om du tänkt ta med dig mat och ombyte för att övernatta.

Måste man då ha en ryggsäck för varje tillfälle? Nej, det ska man inte behöva ha, men det kan vara bra att ha en som är avsedd främst för dagsturer och en större som passar både för dagsturer och längre turer. Det viktiga är att ryggsäcken är funktionell och fyller det behov som finns. 50 liter brukar kunna vara en bra storlek både för dagsturer och för övernattningar på 1-3 dagar.

Även årstiden spelar ju viss roll för hur mycket man behöver packa med sig. På sommaren behöver man av naturliga skäl inte packa lika mycket kläder och det är också lättare att tvätta upp kläder på vägen och låta dem torka i solen.