Herrcykel

Hur lagar man en herrcykel?

Att cykla är en fantastisk motionsform men det ställer också krav på den som cyklar. Du bör veta hur man lagar en punktering eftersom  du förr eller senare med största sannolikhet kommer att råka ut för ett punkterat däck. När du köper din herrcykel bör du köpa ett par extra slangar så att du inte blir stående ute i skogen och inte kan köra vidare på grund av en punktering. En liten verktygsväska ska du också alltid ha med dig när du är ute och cyklar. Vet du inte hur man gör när man lagar en punktering så be någon kunnig vän visa dig eller sök på nätet efter information. 

Hur stor herrcykel ska du ha? 

Din cykelhandlare kan hjälpa dig så att du får en herrcykel som passar dig utifrån hur lång du är. Köper du din cykel från en näthandlare kan du själv mäta så att storleken på din herrcykel blir rätt. Vissa cykelmodeller finns i fler storlekar än andra. Köper du till exempel en landsvägscykel får du fler storlekar att välja på än när du köper en mountainbike. Det är viktigt att du får rätt storlek på din herrcykel, särskilt om du tar längre cykelturer och det är viktigt att du får en korrekt sittställning. Blir storleken på din herrcykel fel så riskerar du att få problem med både rygg och nacke. 

Bör jag välja en herrcykel med handbroms? 

Faktum är att nästan alla cyklar som har fler än sju växlar alltid är utrustade med handbroms på både bak- och framhjul. Det finns olika typer av handbromsar som antingen sitter på fälgen eller på navet. Vilken typ av handbroms din herrcykel än har så är det viktigt att du vet hur de fungerar och att du snabbt kan bromsa in om det skulle behövas. Rent allmänt brukar man rekommendera att man under normala förhållanden ska använda både fram- och bakbroms samtidigt. 

Hur många växlar ska man ha? 

Växelsystemet är en viktig del av cykelns uppbyggnad. Det finns utanpåliggande och integrerade växlar. Ett utanpåliggande växelsystem kräver i regel lite mer skötsel. Det är viktigt att du regelbundet tvättar av kedjan och smörjer in den med jämna mellanrum. Det är även viktigt att byta bromsklossar minst en gång varje år. Integrerade växelsystem är mer avancerade och påminner och hur växlarna på en bil fungerar. De kräver nästan inget underhåll utan det räcker med att smörja in kedjan lite då och då. 

Jakt

Jaktutrustningen är inte densamma som den var för några år sedan och man kan nu dra stora fördelar av digital teknik för att enklare finna vad som jagas. De åtelkameror som finns ute i handeln har ungefär samma funktioner, även om det naturligtvis finns en rad skillnader mellan olika märken och fabrikat. Genomgående för en modern åtelkamera är att den skall kunna ta bilder när man själv inte är i närheten. Dessa bilder kan sedan skickas till en mobiltelefon för att man skall få snabb uppdatering om någonting händer i skogen. Det är inte ovanligt att man också får ställa in dessas känslighet för att de inte skall reagera på mindre djur som fåglar.

Under jakt

När jakten är igång har dessa en viktig funktion i och med att man då kan bevaka ytor man annars inte har tid att besöka. Kanske finns det stigar och områden där man inte brukar sitta vilka kan visa sig ytterst intressanta. I och med att man får bilder skickat till sig, behöver man inte ge sig av till platsen om man inte har fått korn på någonting. Om man är flera i jaktlaget kan man vinna en del fördelar genom att kontinuerligt använda sig av dessa kameror i sin jakt.

Hemifrån

Att jobba med åtelkameror när man inte befinner sig i närheten kan tyckas underligt men man kan de facto vinna en hel del på att gå igenom det bildmaterial som kommer. Om det rör sig djur på områden man tidigare inte känt till kan man göra om sin jakt radikalt utifrån den information som erbjuds via kameror. Ytterligare ett område där åtelkameror visat sig intressanta är när man vill övervaka områden som man tror intresserar tjuvskyttar. Det finns en rad exempel på jaktlag som kunnat hantera problem med tjuvjakt genom att sätta upp kameror i skogen. Vissa av de åtelkameror som används kan även filma sekvenser vilka man sedan kan studera. Vanligtvis skickas inte dessa utan som användare får man en notis om att informationen finns att tillgå om man åker ut till den kamera man gömt i skogen.

cykling

För- och nackdelar med mountainbike

Du står kanske i valet och kvalet mellan att köpa en mountainbike eller inte. Kanske har det varit en livslång dröm men pengarna har inte räckt till. Kanske är det av impuls. Men nu behöver du i varje fall snabbt väga för- och nackdelarna mot varandra.

Fördelar med en mountainbike

Det är en väldigt bra sätt att motionera på. Oregelbundenheten i terräng gör att din träning blir mer dynamisk automatiskt och du kommer få otroligt starka lår. De ser rätt häftiga ut. En mountainbike med sina stora däck ökar ju cool-faktorn ganska mycket, speciellt om man är en person som har behov av att öka denna godtyckliga faktor. Och är du i medelåldern är ökar cool-faktorn exponentiellt med antalet livskriser du redan har haft. En mountainbike är ju betydligt bättre än att plötsligt köpa en sportbil, eftersom den inte alls är lika uppenbar plus att du får bra träningen av den.

Du kommer ut i naturen. Så som vi lever i dagens samhälle kommer vi sällan ut tillräckligt. Och många gånger hittar på ursäkter för att inte gå ut för att vädret inte perfekt. Vilket de flesta av oss, med handen på hjärtat, mest använder som en ursäkt för att vi ändå inte vill gå ut. Bor man i Sverige kan man knappast vara förvånad när vädret inte är perfekt. Men med en mountainbike blir det hela lite roligare, speciellt om man är med i en grupp. Detta gör att man kommer ut i friska luften mer. Och även om friska luften ibland kan kännas som att du hellre hade velat sitta hemma med en kopp te eller whiskey, så är den faktiskt bra för oss.

Nackdelar

De är dyra. Även en billig mountainbike kostar flera tusenlappar och då har man inte ens börjat köpa allt som ska köpas därtill. De är stora och svårförvarade om man bor i lägenhet. Har du precis lagt ut nästan en månadslön på en cykel vill du ju inte att din mountainbike ska stå bland alla andra cyklar. Vem vet vad för typer dina grannar släpper in? Men du har kanske heller inte möjligheten att förvara den i din lägenhet.

Att du måste gå ut. En regnig och blåsig eftermiddag i valfri månad, blir man ju inte jättelockad att gå ut. Framför allt inte när graderna kryper ner under 5. Men nu har du ju köpt en dyr cykel så stannar du hemma varje gång det regnar och blåser får du dåligt samvete. Samtidigt är den en bra orsak att röra på sig lite extra även när det inte är vädret som lockar.

Träning

Det finns många tips och knep för hur man skall få ut så mycket som möjligt av sin träning. I grund och botten handlar allt om att hålla i sin vision om bättre hälsa, och faktiskt ta sig till gymmet eller den plats var man tränar. För den som inta har energi nog att komma igång, är PWO utmärkt! Detta är en sorts kosttillskott som fått stor uppmärksamhet och som kommer i flera olika stilar. PWO står för pre workout. Dessa kommer ofta som pulver vilket man blandar med vatten och dricker innan sin träning. Pulvret i fråga är fyllt med diverse ämnen som hjälper motivationen och förbättrar energin. Det finns även PWO som har mer aktiva ingredienser vilka syftar till att även främja hypertrofi.

Kända PWO

Några av de pwo-drycker som fått störst uppmärksamhet, är de som nu blivit förbjudna. Klassiker som Jack3d och Craze fick snabbt ett antal trogna konsumenter. Inom gymbranschen var det många som även kunde påvisa tydliga resultat vilka tillskrevs dessa PWO-drycker. Ganska snabbt efter introduktionen på marknaden förbjöds dessa då vissa ingredienser ifrågasattes. Även om dessa nu inte går att köpa, finns många andra PWO som endast innehåller lagliga och godkända ämnen. Bland de vanligare är koffein, taurin, beta alanin och kreatin.

Rätt sammansättning är individuellt

Även om man kan visa på effekten hos vissa PWO, är sammansättningen någonting man gillar eller inte. Vissa vill ha koffeinfria varianter för att kunna sova på kvällen. Andra vill ha mycket beta alanin för rätt känsla. Ytterligare någon ogillar höga nivåer b-vitamin och gärna kolhydrater. För att hitta den sort man själv uppskattar mest, kan man testa de olika alternativen. Generellt kan man säga att en bra PWO hjälper till att öka snabbare genom att förbättra motivationen. Även om man inte fysiskt blir starkare av en sådan dryck, kan man kämpa för att nå ytterligare repetitioner under en gymvistelse eller två.

cykling

Det finns en uppsjö barncyklar i olika storlekar och dagens utbud ger riktigt bra cyklar med alla önskvärda funktioner samt tillbehör. När man blivit tillräckligt stor för en 24 tum barncykel rör man sig i gränslandet mellan barn och ungdom. Funktionerna är fler än på de tidigare modellerna och det finns även möjlighet att börja ha växlar. När man köper cykel är det viktigt att man ser till att storleken är den rätta. Detta är inte någonting enkomt för 24” barncyklar utan någonting som gäller vuxna och barn. Kan man nå ner till marken är cykeln inte för stor. De som kan använda en 24 tums storlek är omkring 130-150 cm. Det innebär ofta 8-12 år. Tänk på att kroppen växer lite ojämnt och att det inte finns något sätt att hitta rätt storlek annat än genom test. För de flesta gäller dock denna indikation ganska bra.

Köper du din 24” barncykel på nätet och väljer företag som cykelkraft ingår ofta returen ifall du köpt fel storlek.

Säker 24tum barncykel

Även när man blivit stor nog för att ha en större cykel, och kanske till och med åker iväg med kompisar på cykeltur utan någon förälder, är säkerheten viktig! Det är lätt att glömma saker som reflexer och lyktor. Dock skall man se till att detta blir rutin från början. Vissa av de 24 tum barncyklar som finns på marknaden saknar en ordentlig broms. En kraftig fotbroms är alltid att föredra när man är ung och för många är det någonting önskvärt även när man blir större.

Här följer en lista med saker att ha i åtanke.

 • Storlek
  Tänk på att få rätt storlek. En för liten eller stor barncykel begränsar cyklingen och försvårar hanteringen av barncykeln.
 • Sadel
  Det är bra om denna har struktur och inte är helt slät. Struktur gör att man inte halkar i samma grad.
 • Pedaler
  Finns mönstring och friktion i pedalerna slinter inte foten så lätt vilken ger bättre kontroll under färd.
 • Fotbroms
  Även om det finns bra och moderna handbromsar är en fotbroms det stabilaste alternativet. En 24” barncykel bör ha fotbroms som alternativ.
 • Hjälm
  Detta hör kanske inte till cykeln, men man bör inte cykla utan hjälm. Detta är ett enkelt sätt att hindra svåra olyckor.
Träning

Hur vore det att börja träna? Har du försökt börja, men aldrig riktigt kommit till skott? Har du dåligt samvete över att du hela tiden verkar få nog och lämnar gymmet lite tidigare än vad du hade planerat? Det är svårt att hitta motivationen om du inte har något speciellt mål som håller dig uppe genom hela passet. Så när du sitter där på gymmet och funderar på att resa dig och gå hem, varför gick du till gymmet från första början?

Vill du ha en snyggare kropp eller bara må lite bättre? Din anledning är din kraft när du ska hitta motivationen för att stanna kvar på gymmet. Det är tungt, det är svettigt och det kommer att göra ont när träningsvärken gör entré, men är det inte det som gör att vi växer? Det finns många som förväntar sig att det ska vara enkelt att träna, men hur ska vi kunna växa om allt vore enkelt? Det finns egentligen ingenting som vi kan bli bättre på om allt vore enkelt, eller hur? Ska du då inte se det som en positiv grej att det gör ont – det betyder ju att du blir bättre!

Tankarna som slår dig när du står i hallen, redo att bege dig till gymmet, är det positiva eller frånstötande tankar? Känner du dig pepp inför ett uppfriskande träningspass eller känns det bara motigt att gå till gymmet och spruta svett omkring dig? Att träna är hur man än vänder och vrider på det en bra grej. Du mår bättre, du orkar mer, du får mer energi och blir en generellt sett gladare människa. Är inte det tillräckliga anledningar?

Oftast inte faktiskt. Så vad behöver du göra för att ta dig till träningen och stanna där länge nog för att du ska se och känna skillnaden i kroppen? Det viktigaste är att hitta dina förutsättningar och således hitta det sätt som får dig att stanna kvar på gymmet. Det är det som får dig att pressa hårdare när du tänker att du inte orkar mer, och det är vad som får dig att vilja gå hem när tröjan dryper av svett.

Träning

Asics är ett internationellt märke som är ledande främst inom löparskor. Asics grundades 1949 och har en filosofi om en sund själ i en sund kropp som avser att sport bidrar till en sund och lycklig livsstil. De revolutionerade skoindustrin genom att ta fram en unik stötdämpning i sina löparskor. Idag tillverkar företaget också skor för annan typ av träning som till exempel brottning, tennis, volleyboll och golf.

Träningsskor för varje tillfälle

Oavsett om du just har börjat springa eller om du är en van maratonlöpare, kommer du säkert att finnas en modell här som passar just dig. Modellerna finns dessutom i flera olika färglada färger som gör dig glad av att bara ta på dig skorna. Ett par nya löparskor kan vara just det som ger dig den välbehövliga kicken att ge dig ut i löpspåret. Om du vill springa på egen hand går det alldeles utmärkt, med musik i hörlurarna och vinden i håret. Du kanske hellre springer tillsammans med din hund, en vän eller någon familjemedlem.

Asics skor har unik stötdämpning, vilket gör det skönare att springa samt att du kommer att orka springa längre. Dina fötter skonas mer med denna teknik och kommer att tacka dig för det genom att prestera ännu bättre varvtider och resultat åt dig. Asics har skor för dam, herr och barn för att passa hela familjen.

Asics har ett stort utbud av löparskor, där bland andra modellerna GT-1000 och GT-2000 finns representerade. Forskning på området har också visat att det är bra att växla mellan två eller fler par skor, inte minst för löpare, då användning av flera par skor minskar risken för överbelastning och andra skador som annars lätt kan uppstå hos löpare. Du har därför en utmärkt anledning att inte bara köpa ett par skor från Asics utan flera!

Friluftsliv

När hösten gör sitt intåg och det milda sommarvädret successivt övergår till kyligare temperaturer är det hög tid att se över barnens garderob och se till att de har bra och funktionella höstskor för säsongen. Det bästa är att investera i flera olika typer av skor som passar för olika väderlekar. Under hösten utsätts skorna för mer nederbörd och smuts vilket gör att man bör satsa på slitstarka skor som kan stå emot väta bra, vilket inte minst gäller ifråga om barnskor.

I början av hösten fungerar det utmärkt att använda en tålig fritidssko. Tänk på att satsa på en sko med ett vattentätt membran som skyddar mot väta och läckage. Ett par robusta höstkängor eller allvädersstövlar är också en utmärkt höstsko för barn. Se till att investera i bra kvalitet när du köper höstkängor. Barn sliter mycket på alla slags kläder och detta gäller i hög grad även skor. Satsa därför på tåliga material, grova sulor och membran som står emot all slags nederbörd. Då kan både du som förälder och ditt barn känna sig trygga med att fötterna inte kommer bli blöta eller avkylda.

Tips som håller ditt barn varm om fötterna

En annan barnsko som är mycket användbar under hösten är givetvis gummistöveln. Se dock till att byta ut sommarens tunna gummistövlar mot ett par som är fodrade så kan de användas under hela säsongen.

Ett annat bra tips att tänka på inför hösten är att använda en fodrad sula. På så sätt kan skorna användas under en mycket längre tid, även när det blir kallare ute. Dessutom gör sulan att det inre slitaget på skon minskar. Varma strumpor och sockor som till exempel ullsockor värmer bra under den kalla årstiden, även om de skulle bli lite fuktiga. Tänk också på att skaffa ett par inneskor som passar bra för barnen att ta på sig när de kommer in. Ett par mjuka tofflor eller mockasiner är bekväma och värmer gott. Även ett par lättare sportskor passar bra för inomhuslekar.

Friluftsliv

Att ha rätt handskar vintertid är en förutsättning för att ta sig igenom säsongen på att bekvämt sätt. Detta gäller särskilt de som är mycket utomhus när det är kallt ute – eller kanske till och med jobbar i riktigt kalla förhållanden. När man ska välja handskar finns en del saker att tänka på, och de ska både vara moderiktiga och funktionella.

Tre lager

För den som ska göra någon typ av aktivitet ute är det så klart viktigt att ha varma handskar. Bra vinterhandskar bör optimalt sett bestå av tre lager:

 • Ett yttre vattentätt lager som skyddar mot fukt och vätska, då detta kan vara en starkt bidragande faktor till kylan man kan känna i fingrarna ibland.
 • Efter det yttre vattentäta lagret, bör ett isolerande lager finnas för att hjälpa till att behålla värmen i händerna. Det isolerande och värmebehållande lagret bör även täcka fingertopparna – i vissa handskar täcker inte lagret varje del av handen.

Det är även optimalt om det finns ett inre lager som kan leda bort fukt. Det här sista lagret är extra viktigt om man till exempel ska åka skidor eller utföra någon annan ansträngande aktivitet vintertid som kan göra att man svettas. Vantar som har dessa egenskaper är dock kanske inte alltid de snyggaste, något som gör att man kan behöva leta ett bra tag för att hitta rätt.

Två lager duger till vardagshandskarna

Även om tre lager alltid är bäst när man ska röra sig ute i vintertider, fungerar även två lager för att hålla värmen bra. Handskar med två lager är däremot inte optimalt för vinteraktiviteter såsom exempelvis skidåkning. För vardagligt bruk, till exempel när man tar sig till och från jobbet, fungerar flis och polyesterbaserade handskar. Dock är läderhandskar ofta snyggare och passar bättre till de allra flesta outfits. De är dock mer känsliga för fukt än många andra material. Vill du vara säker på att hitta handskar som håller hela säsongen kan du köpa handskar online hos outdoorexperten.se där du välja både efter material och prisnivå som passar dig.

Skydd

Det blir allt vanligare att jägare köper så kallade hundskyddsvästar för att skydda sina jakthundar mot vilda djur. Dessa är uppbyggda på olika sätt och därmed kan det vara en god idé att se över utbudet och jämföra de olika västarna innan man bestämmer sig för vilken som ska köpas in. Framförallt är det hundar som ska jaga vildsvin som får dessa västar. Detta eftersom vildsvinen är det djur som överlägset mest står bakom skador på hundar under jaktsäsongen. Men självklart finns även västar som är anpassade för att skydda mot varg och andra djur.
En sak man behöver titta på är passformen. Så länge man klarar sig med standardmodeller så kan man köpa en skyddsväst för ett relativt lågt pris. Behöver de däremot anpassas i storlek kan priset öka rejält. Gällande passform kan man även titta på hur den ska fästas på hunden samt var skyddet täcker.

Smidig väst

Här ska man även komma ihåg att en hund som har en skyddsväst kommer få det svårare att springa. Inte då bara under normal jaktsituation utan även i det fall som faran verkligen är i närheten. Därmed är just passformen viktigare än vad många tänker på.
En annan punkt är att se på hur många lager som västen är uppbyggd av och hur skyddet är uppbyggt. En kombination av god passform och rejäl motståndskraft är kombinationen som söks. Gällande skydd kan man även se på om västen skapar flytkraft och därmed motverkar drunkning. En stor fördel är även om det sitter ett handtag på ryggen vilket gör att hundägaren lättare kan ta tag i hunden och bära bort den från en farlig situation.
Ytterligare en punkt är vilket slags skydd man är ute efter. Det vanligaste är penetrationsskydd och skydd mot slag. Detta genom en skyddande väst. Men det finns även de med el vilket gör att angriparen får en obehaglig upplevelse vid attack. Framförallt – prata med andra jägare och få råd om vilken väg du bör gå. Det är ändå de som har den bästa praktiska kunskapen.